Stooktips
Voor een mooier vuur, een schonere verbranding en hoger rendement
De manier van fikkie stoken zoals we die leerden bij de padvinders werkt natuurlijk nog steeds maar is inmiddels achterhaald. Een makkelijke en doeltreffende manier voor het aanmaken van de houthaard of houtkachel is door het toepassen van de Zwitserse aanmaak techniek, ofwel de Zwitserse methode. Niet alleen makkelijker maar ook schoon. De Zwitserse methode zorgt ervoor dat het vuur vrijwel direct na het ontsteken rookvrij is.
Stap voor stap
Zorg voor droog, schoon en geschikt stookhout. Het vochtgehalte van droog stookhout bedraagt maximaal 15% en het gekloofde hout heeft een dikte, diameter van maximaal 11 cm.
Ovengedroogd haardhout is eenvoudig te bestellen via www.haardhoutcompany.nl en direct te stoken maar hout dat zelf gehakt en geklooft wordt dient, afhankelijk van de houtsoort minimaal anderhalf tot twee jaar te drogen alvorens dat zonder problemen of overlast gestookt kan worden. Voor het meten van het vochtpercentage van het hout zijn voor een paar tientjes betrouwbare vochtmeters verkrijgbaar.
Voor het aansteken zijn verder aanmaakhoutjes, een aanmaakblokje en lange lucifers nodig.
Stapel het hout in de haard of kachel volgens de Zwitserse methode. Leg 2 of 3 dikkere stukken hout op de bodem met de gekloofde zijde naar boven. Plaats steeds kruislings wat dunnere stukken hout en daarop de dunnere aanmaakhoutjes. Helemaal bovenop legt u het aanmaakblokje.
Zet, indien aanwezig de schoorsteenklep en de verbrandingsluchttoevoer van de haard of kachel open. Raadpleeg hiervoor de gebruikershandleiding van uw haard of kachel.
Steek het aanmaakblokje aan en het vuur brandt van boven naar onder. Dit brandt daardoor langer, is meer gecontroleerd en bovendien een stuk schoner. De rookgassen die ontstaan passeren onderweg naar boven de vlam en door de hitte van de vlam verbranden aanwezige stofdeeltjes.
Langzaam zal het vuur naar beneden trekken en de grotere houtblokken aansteken. Een prachtig haardvuur als resultaat om lekker van te genieten.